Название
Teika par dambi pie Pužu ezera
ПодтвержденоДа
Расшифровка

I. Teika par "Pužu ezeru" - Leskavnieks, Ermanis 55 g.v. - Piltenē.
(kas atrodas pie Pužnieku Stiklu fabrikas.)
Tagdēje vietē, kur tagad Pužu ezers, tur kādreiz bijušas pļavas. Kādreiz bijis karsts laiks, atjājis viens pats vecs vīriņš ar baltu zirdziņ, zirdziš bīs sajāts sviedros, un sauc sienas strādnieks: "Mūkat, mūkat berni, Lindags nāk! - šie nu redz, ka nāk biezi mākoņi, pērkons rūc - domājuši, ka lietus nāks, cilvēki aizbēgusi uz mājām. Vīriš paņem sienu kušķi, noslauk zirgam sviedrus un nomet kušķi zemē. Lietus nācis zemē spaņņiem un palicis par Pužu ezeru, sienu kušķis pārvērties par stintiņem, kas ož pēc zirgu sviedru smaka.

3472

II. stāstījis Ērmanis Leskavnieks, 55 g.v. Piltenē.
Pie Pužu ezera "Sēkliņ ezerā dambis iet pa vidu.
Vecos laikos velni staigaš apkārt. Velnam agrākos laikos vajadzējis iet pāri ezeram, apkārt iet liels līkums, kāmēr iet apkārt, velns ņemis mežē no kalna zemi un taisijis dambi pāri ezeram. Paņēmis 2 klepjus un iebēris ezere, kur prieds aug, paņēmis vēl klēpi, te velns izdzierdejs, ka gailis dziedes, kleps izbiris un tur palikuse sēklina, vel tagad redzama šī sēkliņa, abās pusēs augsts dambis, vīdū sēkliņš.

Легенда карты

Показаны записи 1-1 из 1.