0001-Baunu-Milites-pamatskola-2-0021
РасшифровалInesee

Čigānu kaitināšana.
Idriku milna pīpu galva
Čāru riks kur kartupēl

Teika Bauņu pagasta Burtnieku ezera tūvumā varžos
Agrāk pie Burtnieka ezera varžas dzīvojušas spīganas Kādai sieviņai bijusi maza meitenīte. Kādu dienu spīgana ieskrējusi un piegājusi pie bērna un iedevusi bernam uguni rokā. Ta uz reiz berns pacēlies gaisā un izlaidies par logu ārā un spīgana pate arī nozuduse. Tad vecā sieviņa aizgājusi pie citie [citiem] laudīm un stāstījuse. Visi aizskrējuši tur kur tā spīgana aizlaidušās, bet citu neko nav redzējuši kā septiņas vardes zvaigznēm pierē. Tādēļ to vietu nosaukuši par varžu.

142, 36

Tevam nebūs tūdaļu vēlēt ja tie bērni lūdzās spēlēt tā lai mūsu Deeviņš [Dieviņš] prot kas būs mūsu berniem dot.

Maza maza istabiņa tā kā putnu perēklīts. kur liks gultu kur galdiņu kur kārsimi šūpolīti.
СобраниеАрхив латышского фольклора