Raganas zog pienu - "Ņemu, ņemu, bet ne visu"
Patkule, Sarkaņu pagasts, Madonas novads
Atvērt
Reiz puisis, pieguļā būdams, taisījies nākt jau uz māju. Te redzējis, ka kāda sieva ar slauceni rokā iet pa ganībām, pavelk ar roku un met slaucenē, runādama: "Ņemu, ņemu, ne visu ņemu, pa pusei ņemu, pa pusei atstāju." Puisis ņēmis, vilcis apaušus pa zemi un skaitījis ērmodamies pakaļ: "Ņemu, ņemu, visu ņemu, nemaz vairs neatstāju." Atnācis mājās, iemetis apaušus lielā istabā kaktā. Vēlāk, ēdot brokastis, skatoties - kas tas! - visa piesta pilna ar pienu, visa istaba pusē pilna ar pienu! Ragana bijusi krējumu jau noņēmusi.

1Patkule
(Patkule, Sarkaņu pagasts, Madonas novads)