AtšifrējaEmis
Labots2016-04-07 17:39:42
Atšifrējums                                                                                                            16.
                                                               Atsāstījusi: Kristīne Dāvīd 68 g. veca.
2.  Kādreiz dzīvojusi ļoti droša meita, kura nenokā nebaidijusies. Reiz tanī mājā nomiris cilvēks... Mājenieki sūtijuši,- ja esot droša lai atnesot no klēts mironi un aiznesot atpakaļ. Meita ari gājusi. Uz istabu atnesusi labi, nu bijis jānes atpakaļ... Aiznesusi un nenākusi atpakaļ... Gājuši skatīties... Miroņa rokas bijušas ap meitas kaklu un meita bijusi pagalam.
                                                             Atstāstījusi: Vilma Miezīt. 18 g. veca.
                                                       Kā Ilgukalns cēlies.
3.  Senos laikos velns gribējis pili celt... Nesis ar biksām akmeņus. Vienreiz atnesis laimīgi, un nesis otreiz... Nesis, nesis... Te uzreiz iedziedās gailis, velnam no bailēm biksas atsprukušas un visi akmeņi izbiruši. Tā cēlies Ilgukalns.
                                                              Atstāstījusi: Kristīne Dāvīd 68 g. veca.
                                                           Burvības.
4.  Veca gada vakarā, kad visi ēd vakariņas jāiziet ārā un jāskatās pa logu kuram nav galvas tas šinī gadā miršot.
5.  Vecā gada vakarā pulkst. divpadsmitos jāskatās krāsnī un ko redz tas tanī gadā piepildīsies.
6.  Zaļās ceturtdienas rītā pirms saules jālasa skaidiņas tad vasarā atrodot daudz putniņus.
7.  Kādā klosterī rādījušies spoki. Reiz vienā naktī kādam vīrietim izdevies novaktēt. Sieviete ļoti noskrandojusi ar bērnu uz rokām skrējusi ļoti ātri pa trepēm. Uzskrējusi pa trepēm uz bēniņiem un ar muguru pret sienu iegrimusi mūrī. Otrā dienā lauzuši mūri vaļā un atraduši sievietes un bērna kaulus.