AtšifrējaEmis
Labots2016-03-26 17:04:08
Atšifrējums                                                                                                                                                                 13.
                             2.    Dzirdēts no tā paša.
    Kādam ģenerālim bijusi nomirusi meitiņa. Viņš to ielicis zārkā, un nonesis uz baznīcu, lai tā tur stāvētu līdz bēru dienai. Pa nakti ģenerālis licis sargus baznīcā, lai tie apsargātu viņa dārgumu. Zaldāts apbruņojies iegājis, izņemot meitas zārku, pilnīgi tukšajā baznīcas telpā un sargājis. Visas baznīcas durvis tikušas aizslēgtas.
    Rītā ģenerālis iet izlaist nakts sargu. Sarga nav. - Pienāk otrā nakts, iet cits zaldāts sargāt, arī tas pa nakti pazudis. - Tā tas atkārtojies vairākas naktis, un visi sargi pazuduši. Beidzot bij pienākusi kārta iet nāvē, kā tagad visi jau sauca nakti pavadīt baznīcā, kādam jaunam zaldātiņam. Dienu iepriekš bēdu nakts, viņš noskumis staigāja pa pilsētas ielam. Cik ļoti tam negribējās mirt! - Te viņu uzrunājis kāds vecītis, par ko šis tik noskumis? Zaldāts tam izstāstījis savas bēdas. Vecītis tam devis šādu padomu: Ap pusnakti tu ej pie zārka, un nogulsties tam cieši blakus Pulkstens 12 tos celsies jaunava no zārka augšā un meklēs zaldātu sev vakariņām. Tikko viņa būs no zārka izkāpusi, tad tu manies tur iekšā, un turi jo stingri vāku virsū. Tev jāzin, ka citādi viņa tevi apēdīs, ja dabūs rokā, tāpat kā jau iepriekšējās naktīs tavus biedrus. Kad viņa būs visu baznīcu izmeklējusi, tad nāks un gribēs tikt zārkā atpakaļ, bet tu viņas iekšā nelaid, un saki lai viņa noskaita tēva reizi. Un kad vina to noskaitīs, tad tā atkal pārvērtīsies par īstu, dzīvu jaunavu un tad tu vari kāpt ārā no zārka, ņemt atdzīvināto ģenirāļa meitiņu pie rokas, un vest tēvam pretim.
     Pienāca vakars. Sargs iegāja baznīcā un ģenirālis aiz viņa aizslēdza durvis. Zaldātam gan drebuļi pārskrēja iedomājoties par savu priekšgājēju likteni. Bet viņš varēja glābties. - Pienāca pusnakts. Sargs apgūlās, kā jau viņam bij teikts, pie zārka sāniem. Pēc maza brītiņa krakšķēdams atvērās zārka vāks, un no zārka izlēcane ģenerāļa meita, bet īsta ragana ar lieliem ragiem un nagiem.