AtšifrējaEmis
Labots2016-04-29 13:04:11
Atšifrējums                         [10]                                                                                                                                                         1.
                                 Apē 1923 g. Vilhelmine Ausēklis.
1.  Kādai mātei bijuši divi bērni Ancītis un Grietiņa. Kad māte nomirusi, tēvs apprecējis otru sievu, kura Ancīša un Grietiņas neieraudzījusi. Kad tēvs pār dienām gājis mežā malku cirst, tad pamāte dzinusi bērnus uz mežu lai ietot uz tētiņu, bet kad bērni sākuši iet no mājām projām, Grietiņa skatījusies atpakaļ uz savu māju jumta un sviedusi zemē maizes gabaliņus. Kad pamāte to redzējusi, sabārusi. Ko tu vēl atpakaļ skaties. Grietiņa atbildējusi, kad skatot savu balto balodīti, kurš paliekot sēžot uz mājas jumta. Bet tad pamāte viņu sarājusi sacīdama ''Neesi nu glupa: tas jau nav nemaz balodis, bet mēness.'' Bet pamāte bij aizgājusi pār otru ceļu uz mežu un kad bērni sāka meklēt tēvu nu saukt, viņa klapējusi ar koku pret citiem kokiem lai bērni nomaldītos un tad aizgājusi mājās un bērni palikuši mežā, bērni staigājuši pa mežu, bet neatraduši tēvu nedz ar ceļu uz māju. Ansitis sācis žēli raudat, bet Grietiņa to mierinājusi, sacīdama, gan atradīšot ceļu uz māju šī esot kaisījusi uz ceļa maizi un par to atradīšot māju. Pēc kāda laika bērni atraduši ceļu uz māju un aizgājuši priecīgi mājā, bet kad nu pamāte ieraudzījusi bērnus nākam, viņa tiem steidzas preti sacīdama, kur esot bijusi kad nevarējaš uz māju atrast ceļu. Šī ari tēvu esot ļoti bēdajusies par viņiem. Bet kad bij pagājis atkal kāds laiks, pamāte sūtīja atkal bērnus uz mežu pie tētiņa. Kad nu Grietiņa atkal skatijusies atpakaļ, pamāte sarajusi, ko nu muļķe skatoties atpakaļ tas jau esot mēnesi; bērni ilgi meklējuši tēvu kamēr pienācis vakars, tad nu gribējuši doties uz māju bet vairs ceļa neatraduši uz mājām, jo putni bijuši maizi apēduši ko Grietiņa uz ceļa bij metuse projām.