0009-Otanku-pamatskola-0001
AtšifrējaInga Tapiņa
AtšifrējumsGod. cand. phil. A. Bērzkalna.
Sakarā ar Jūsu vairākkārtējiem uzaicinājumiem “Mūsu NĀkotnē”, ķēros kopā ar saviem skolēniem pie šejienes tautas gara apcirkņos uzglabājušos mantu savākšanas un uzrakstīšanas. Nīcas pagasts gan droši vien piederēs pie primitivākiem Latvijas stūrīšiem, tamdēļ še vēl mudžēt mudž no dažādām senlaiku parašām, teicieniem un t.t. Sevišķi daudz šeit provincialismu, tā kā dažus teicienus pat gŗūti saprast. Nav man par nožēlošanu tikai zināms, cik no visa ta jau uzrakstīts un kas būtu vēl jāveic mūsu paaudzei.
Ķeroties pie darba, mēģināju gan izvest no Jums ieteikto grupējumu, tomēr konzekventi un visos sīkumos tas neizdevās. Jo pirmā dienā radās maz kas savākts, pēc tam pienāca vēl un vēl; tā gribot negribot bij dziesmu un teicienu sistematiskais kārtojums jāizjauc. Otrkārt, nevarēju likt visiem rakstīt (jo pirmā un otrā nodaļā bērni vēl mazspējīgi – sanāk skolā pārāk nesagatavoti); izvēlējām tamdēļ 5. rakstītājus, kuŗiem tad visi skolnieki izteica ko mājās vai citur bij noklausījuši un savākuši. Bez tam vēl divas listes bez noteikta grupējuma ienāca no diviem skolēniem, kuŗu mājās dzīvo reti veci cilvēki. Kļūdu bez šaubām būs daudz (orfografisku), taču izrunu centāmies attēlot tā, kā tas tiešām te izskan. Ceru, ka viens otrs orģinēls [oriģināls] un vietēji īpatnējs teiciens vai pants būs, kamdēļ viss darbs nebūs nullvērtīgs.
Lai gan muzikā personīgi esmu vēl pilnīgi diletants, tomēr jā tas būtu no svara un nepieciešami, mēģinātu uzrakstīt arī notis dažām intresantākām [interesantākām] rotaļām un dziesmiņām. Provincialismu un citu brachioloģismu [brahioloģismu] alfabetisku kārtojumu mēģināšu nosūtīt vēlāk.
Nīcas – Otaņķu I pak. pamatskola
c. Nīca
19 30/III 24 g. Skol: K.Līcis
N. B. Kaut gan nevēlējos ielaist sarakstā dziesmas ar vulgarākiem izteicieniem, tomēr ir dažs teiciens “pasprucis” – bet, liekās, tas īstenībai par ļaunu nenāks – jāņem viss tā – kā tautā dzirdams...
K.L.

atb.7. IV. 24