0001-Baunu-Milites-pamatskola-3-0142
AtšifrējaInesee

55.) Ja rudeņos tīrumi notīklojuši, tad gaidāms lietus.

56.) Ja suns vārtās, tad būs negaiss.

57.) Ja pavasarī uz laukiem sniegs nokūst ātrāk un uz ceļiem paliek, tad gaidāma bagāta raža, bet ja uz ceļiem sniegs nokūst ātrāk un uz laukiem paliek, tad gaidāma slikta raža.

1586

58.) Ja vārnas koku galotnēs sēž krūtis pret vēju, tad būs auksts laiks.

Anna Alainis. 40 g veca. dz. Sēļu p. "Druvās." 1 g. at. atnākusi dzīvot uz Bauņu "Strautiņiem"
Tautas ārstniecība.

1587

59.) Rudzu puķu ziedus lieto priekš plaušu karsona. Rudzu puķu ziedus ievāc īsi pirms uzziedēšanas un tūliņ izžāvē. Ziedi jāžāvē pakrēslī, jo saulē izbāl. No izžuvušiem ziediem vāra tēju, bet labi stipru.

1588

60) Reteju saknes lieto priekš vēdara [vēdera] graizēm. Retēju saknes ievāc vēlā rudenī un var arī ievākt agrā pavasarī pirms augšanas. Izraktās reteju saknes nomazgā no smiltīm tīras. Labi notīrītas saknes izžāvē. Izžāvētas saknes ieliek pudelē un uzlej virsū spirtu.

1589

61) Boldurjāņus [Balderjāņus] lieto priekš nerviem. Boldurjāņus [Balderjāņus] ievāc tāpat kā retejas rudenī vai pavasarī. Izraktās boldurjāņu [balderjāņus] saknes notīra un izžāvē. Izžāvētas saknes ieliek pudelē un uzlej virsū spirtu.

1590

62.) Pupulājus lieto priekš klepus. Pupulāju lapas ievāc priekš noziedēšanas. Lapas izzāvē. No izžāvētām lapām izvāra labi stipru tēju.

1591

63) Vērmeles lieto priekš klepus

1592

Vērmeles lieto pēc ēstgribas. Vērmeles ievāc īsi pirms uzziedēšanas. Savaktās vērmeles liek izžūt. Izžuvušas vērmeles vāra kā tēju.

1593

64.) Ceļmal lapas [Ceļmallapas] lieto priekš augoniem, viņas izvelk no augona strutes [strutas] un kartumu [karstumu].

1594

Ceļmal lapas [Ceļmallapas] var ievākt katrā laikā, kad vien vajadzīgs. Apakš ceļmal lapas [ceļmallapas] apliek biezpienu un tad liek uz augonu virsū. Lapas un biezpienu maina ik stundas.

1595

65) Kumelītes lieto priekš kakla sāpēm. Kumelītes ievāc īsi pirms uzziedēšanas. Ievāktās kumelītes izžāvē. Izzāvētas kumelītes varītā ūdenī izsautē. Izsautētas kumelītes ietin kāda drēbē un liek ap kaklu.
KolekcijaBauņu Mīlītes pamatskolas vākums