0017-Rigas-otra-vidusskola-44-0219
Labots2022-08-16 17:10:09
Atšifrējumsri mājā. Jaunais pāris saņēma daudz dažādu laimes vēlējumu. Kāzu nams bija bagātīgi greznots gan meža vīteņiem, gan vieglām baltām papīra bārkstiņām. Tad sākās azaids. Ja saplīsa kāds trauks, tad līgavas māte teica: "Tā, tā, ļautiņi, tas ir labi, būs manai meitiņai laimīga dzīvošana!" Pa visu azaida laiku norisinājās nikni dziesmu kari starp vedējiem un panāksniekiem:

31220

"Čipu, čapu panāksnieki
Ar vīzēm sanākuši;
Kripu, krapu vedējiņi
Viksētiem zābakiem!"

31217 turp.

Apdziedāja arī jauno pāri. Azaidam sekoja dažādi danči. Pats pirmais dejoja vedējtēvs ar līgavu un līgavas māsa ar līgavaini. Vēlāk varēja dejot katrs pēc savas patikas. Agrāk bija dažādi danči, kurus varēja dejot tikai ļoti veikli cilvēki, un kāzas arī bija tās, kur puiši noskatījās meitu veiklību dejošanā. Līgavas mājās līksmojās gandrīz visu diennakti.
Pēc tam jaunais pāris ar vedējiem brauca uz vīra mājām, kur arī bija uzcelti goda vārti. Pēc kāda brītiņa brauca arī panāksnieki, bet tos vedēji nelaida iekšā. Visādi iztielējušies, tie beidzot piekāpās, bet panāksniekiem bija jādod cimdu pāri. Līgavai ejot istabā, vīra māte paklāja pie sliekšņa baltu villaini. Ja līgava to pamanīja pārlēca pāri, tad vīra māte teica, ka būšot laba, izma-
KolekcijaRīgas pilsētas 2. vidusskolas vākums