KolekcijaRīgas pilsētas 2. vidusskolas vākums
Atšifrēja Magdalina
Atšifrējums Bruņinieku gari.

Agrāk Kokneses muižas parkā atradies lustūzis (lapene). Tas bijis uz stāvā Pērsējas krasta pakārts ozola zaros. No lustūža bijis skaists skats uz upi.

9893

Netaļu no lustūža atrodās veci bruņinieku kapi.
Reiz gadā, vasaras vidū, pulksten 12 dienā bruņinieki ceļoties augšā un staigājot pa parka celiņiem.
Reiz divas meitas diensvidū gājušas gar Pērses malu, un iegājušas lustūzī. Viņas apsēdūšas uz soliņa un lūkojūšās pa logu uz upi. Piepeži tās izdzirdūšas savādu troksni, itkā ietu daudz ļaužu. Viņas atskatījūšās un ieraudzījūšas, kā pa lustūža durvīm nāk iekšā daudz ļaužu savādos kaŗa apģērbos. Ļaudis nākuši kārtīgi rindā un apgājuši vairākas reizes lustūzim apkārt, neviena vārdiņa nerunājot. Cilvēku sejas meitas nav redzējūšas, jo tās bijūšas pagrieztas uz otru pusi. Beidzot visi devušies atkal no lus -