Bb06-Janis-Teteris-0011
AtšifrējaLinda_Pavlovska
Labots2019-01-29 09:38:32
Atšifrējumsbu rādīt. Vaļiniece Lata atteikusi: "Atraisi vien mezglus, būs bērniem pastalām auklas." Istabā bijusi vēl saimnieces kalpone. Tā izrāvusi Mažinai auklu no rokām teikdama, ko nu ar vienu auklu aizduršot, iesviedusi auklu krāsnī, Krāsns patlaban kurējusies. Lata tik vien iesaukusies: Lūk, cik traka, mest jaunu auklu ugunī"! Un kā nu iet uz kūti, tā atrod, ka Latas govs beidzas nost. Lata gājusi uz Ješkām uz veco Jegoreni. Tā bijusi slavena burve, bet ļauna nevineam nedarījusi, tikai palīdzējusi. jegorene teikusi Latai: "Ko otram gribēji, to pati dabūji. Ej vien atpakaļ." Un tik pēc ilgas lūgšanās, kad govs gluži beigusies nost, atraisījusi govi. Bet noteikusi, šitā esot pēdējā reize.

15

Mīlakšu vecā Plakaniete vienmēr noskaudusi savus kaimiņus, - atņēmusi govīm pienu. Tā vien manijusies, kā izzināt, kuru dienu kaimiņi laidīs lopus pirmo reizi ganos. Un tad nevienam nebijis piena. Kādu reizi Teikmaņu Kārlīša māte aizgājusi uz Plakaņiem.Priekšiņā redzējusi ķipītī samīcītu mīklu ko govīm dot.Paķērusi vienu piku un aiznesusi savām govīm. To vasaru bijis tik daudz piena, ka nekur likt.
FailsBb06-Janis-Teteris-0011
KolekcijaJāņa Tetera folkloras vākums