Bb06-Janis-Teteris-0007
AtšifrējaLinda_Pavlovska
Labots2019-01-28 10:19:26
Atšifrējumsko nu kattreiz. Un tad jau zinājusi, ka nu labākais lops bšu beigts. Dažreiz meitas, rītos govīm dzērienu nest iedamas, atradušas, ka dzēriens dedzis ar zilu liesmu, dažreiz dzērienā atradušas taukus.
Skaudīgais kaimiņš tāpat postījis arī apkārtējos saimiekus. Bet tad skauģis saslimis. Viņam sācis pūt kakls, tā kā nevarējis ne ēst, ne dzert. Tas bijis Dieva sods. Kad sajutis, ka nupat būs jāmirts, viņš atsaucis pie sevis manu vecmāmiņu un lūdzies: "Ariešu māt, es Tev daudz ļauna esmu darījis, piedodi man, ja vari".

4

Ābeļu Priedes bijuši lieli zagļi un dzērāji. Reiz izzaguši otros Ābeļos vaļeniecei miltus un gaļu. Meklētāji pēdas sadzinuši līdz Priedēm, bet tur mājā nekā neatraduši.
Viss bijis jau kopots. Nu Priedene ņēmusies lamāt mekētājus un lādējusi, lai tiem mēle izpūstot un pa pakausi izkrītot, ka viņus nevainigus apvainojot. Zagļiem pļaviņā vienā vietā bijuši pabiruši milti. Vecais Kārkliņš iegrābis miltus drēbītē un paņēmis līdz. Mājā viņš ieurbis sērmūkšļakūjā caurumu, iebēris tur miltus un noracis zemē, nevienam nezinot. Un pēc pusgada Priedene sakusi slimot. Mute sākusi pūt un acis kri-
FailsBb06-Janis-Teteris-0007
KolekcijaJāņa Tetera folkloras vākums