Bb06-Janis-Teteris-0005
AtšifrējaLinda_Pavlovska
Atšifrējumsvārdu pa vārdam).
- Daudz zina stāstīt mūsu vecās māmiņas, daudz es esmu viņu stāstos klausījies, bet par vēlu esmu atzinis šo stāstu nozīmi un tā daudz kas gājis pazušanā. Un tagad atdusas jau mani vectēvi un vecmāmiņas, ja, gandrīz visi tie, kas mani bērnībā pa brīnišķīgām pasaku zemēm vadājuši.
Še galvēnā kārtā mēģināšu atzīmēt nostāstus par ļaužu māņticību, bet vispirms, godinot stāstītājus, pāris vārdu par maniem vectēviem.

2

Kā mans tēva tēvs apprecējies
Manu tēva tēva tēvu Gatartas lielskungs atvedis no jūrmalas puses, no Alderu muižas par kalpu un drīz pēc tam ielicis Ariešu mājās par saimnieku. Mans tēva tēva tēvs bijis ļoti centīgs un savus dēlus ļoti stingri audzinājis. Vienu dēlu viņš izmācījis par kalēju, otru, manu vectēvu Jēkabu, izraudzījis sev par palīgu saimniecībā un arī par nākamo saimnieku. Jēkabam nu vajadzējis saimnieces. Kaimiņu mātei bijušas trīs meitas. Vienu no tām, Līzi, bijis iecerējis mans vectēvs. Bet kad Jēkabs aizgājis pie kamiņu mātes prasīt,
FailsBb06-Janis-Teteris-0005
KolekcijaJāņa Tetera folkloras vākums