Bb06-Janis-Teteris-0004
AtšifrējaLinda_Pavlovska
Atšifrējumsmāņticība mazinājusies.
Vecās māmiņas labprāt atminas, kā viņas jaunībā un bērnībā gājušas uz "kambariem" - brāļu draudzes lūgšanas namiem; kādus jokus puiši pa ceļam taisījuši; kā spokus redzējušas; kā saiešanās dziedājušas u.t.t. Stāsta ar lielu sirsnību un dzīvo pašas stāstam līdz. Bet par baznīcu neko tamlīdzīgu man nav izdevies dzirdēt. Tā ir kā kāda izdzēsta lappuse viņu dvēselēs. Un uzvedot sarunas par baznīcu, nezinu kamdēļ, tās aizvien novirzās uz "muižas meitu" brunčiem, priekšautiem un lakatiem; tad var daudz noklausīties par dažādiem sieviešu apģērba gabaliem, sevišķi strīpainiem brunčiem, prievītiem u.t.t. Nekad šajos stāstos par baznīcu neesmu izjutis kāda garīga satura, kas tur būtu iegūts. Pretēji tas ir lūgšanas namiem, - par tiem runājot, stāsta par slaveniem "sacītājiem", par kopīgām dievlūgšanām u.t.t. Redzams, viekāršie [vienkāršie] brāļu draudzes sludinātāji pratuši pieiet pie tautas sirds. Un kāds padzīvojis vīrs man stāstīja, kā tēvs viņu mācījis: vajagot iet pie dievgalda un arī baznīcā, lai visi turētos pie kaut kā viena, bet nemaz neesot jādara tā, kā mācītājs stāstot; vajagot darīt tā, kā pats pie sevis nodomājis (atkārtoju pēc iespējas
FailsBb06-Janis-Teteris-0004
KolekcijaJāņa Tetera folkloras vākums