Bb06-Janis-Teteris-0003
AtšifrējaLinda_Pavlovska
Labots2019-01-24 11:09:58
Atšifrējumspastāstīt daudz gadījumu no pagājušiem laikiem. Bieži vien stāstītājai asaras acīs. Jau tā bijusi gŗūta dzīve, cīnījušies ar badu, ar trūkumu. Tad vēl ļauni cilvēki - burvji, skauģi - noskauduši lopus, ražu; dažam galīgi izpostījuši visu iedzīvi, dažam atņēmuši veselību. Dzīve bijusi ļoti gŗūta. Nu pasaule esot tīrāka, - cilvēki esot gudrāki un gaišāki.
Tiešām, klausoties šajos nostāstos, jāatzīst, - dzīvē toreiz ir bijis daudz tumsas. Cilvēkam pastāvīgi ir bijis jābaidās, viņš ir bijis atkarīgs gan no ļauniem cilvēkiem, gan no dažnedažādiem gariem. Pastāvīgi bijis jādomā, kā izdabāt, kā nesanīsties, vai kā izvairīties no tiem.
Kas gan varēja atlikties kristīgās ticības Dievam, kad visur mājoja visvisādi gari un spēki? Vecākie ļaudis atminas vēl upuru vietas, kur nesuši ziedus "dieviņiem" (vienmēr lieto pamazin. formā un daudzskaitlī; nav domāts kristīgās ticiības Dievs). Bet taī pašā laikā ļaudis katru svētdienas rītu, baros un dziedādami gājuši desmitām verstes uz brāļu draudzes saiešanām. Cik var spriest no dažādiem nostāstiem, tad līdz ar brāļu draudzes iespaida nostiprināšanos, mūsu apkārtnē sākusi izzust ziedu nešana dieviņiem un
FailsBb06-Janis-Teteris-0003
KolekcijaJāņa Tetera folkloras vākums