AtšifrējaInga Tapiņa

Mičojama dziesma:

Un sauc par savu sieviņu,
Lai laime ar tev dzīvo
Laimi vēlam abiem ilgi dzīvot
Laimi vēlam draugu karsti mīlēt.
Brūte sēž vidu, meitas iet apkārt, brutgans sēž ārā. Tad ienāk vīri ar brutganu katrs pusē: Šis ir tas precinieks u.t.t. un ved apkārt riņķi. "Ņem mīļais savu..." Meita atlaiž rokas, brutgans ienāk vidū, paņem zem rokas un izved ārā un nosēdina uz krēsla. Tad noņem kroni, uzliek īstaai māsai. Ta dejo ar īsto brāli, tam brūtgans uzliek savu cepuri, tad brūte, brutgans un tie divi danco pirmo deju.

268

Kroņa ņemšana ar dievvardiem.
Ka brūti noved brutgana galā, pirmo maltīti ēdot, kad abi sēž aiz galda, pieiet pie tiem dievvārdu turētajs un brūtgana istais brālis. Tie nostājas jaunam pārim aiz muguras. Kad Dievvārdi nāk līdz kroņa ņemšanai, tad brūtgana brālis noņem kroni ar šleijeri un uzliek uz baltu šķivi un galva uzliek aubi. Brūte noskūpsta viņam par to piecēlusēs roku. Tad dzied, novēl svētību abiem. Tad sakas dejošana.
Šo piekopa Lubanā

269

Lai sieva par vīru valdītu, pie laulībām jauzkāp uz kājas.

270

Kad bernam zobs izkritis, jāmet uz krās [krāsns] un jāsaka, še, circeni, kaula zobs, atdod man dzelzu zobu.

271

Jaungada naktī skatas glāzē gredzenā, tur var redzēt nakoša gada lietas.

272

Kādai sētniecei nošauts dēls, lode ieskrējusi mutē. Iepriekšējo jaungadu skatijies glāzē mātes gredzenā, te atkritis atpakaļ un saķēris galvu. Esot dzirdējis milzīgu troksni.

273

Ziemassvētku naktī janoģerbjas plikai un janostājas pret krāsni un jaskatās caur kājām. Krāsns priekšā jābūt svecei, ko acis tur redzēs, tas būs.

274

Jasēž pie galda spoguļa priekšā, kur katrā pusē svece. 12 stundā redzēs visu.

275

Andreja naktī jataisa tiltiņš, tas jātaisa citam, tad redzot sapņus, kas iet par tiltu, to piedzīvos.

276

Ziemassvētkos iet kūtī aunu ķert, kura noķer aunu, tā apprecējās.

277

Ziemassvētkos nes istabā gaili 12.stundā. Sasēž meitas rindā, nober graudu gubiņas priekšā. No kuŗas gailis ēd, ta apprecas nakamu gadu.

278

Vakariņas ēdot vienam jāskatas arā caur logu istabā, kam nebūs galvas, tas mīrs.

279

Zāļu dienā japin kroniši no trejdeviņām puķēm un, kas nakti sapņos ņems kronīti nost, tas būs īstenais.

280

Lai viesi maz ēstu, jaiesit nazis zem galda.

281

Sermukšlis svēts koks - ar viņu varot nosist ļauno garu.

281 a

Melns kaķis, melns gailis un melns suns ja mājas, neviens nevar ļauna padarīt, tie nes svētību un laimi.

282

Lāci veduši noburtās, ļauna gara apsēstās vietās. Ja lācis negribejis kur iet, tad tur bijis ļaunais priekša, tad bijis janoliek cimdu pāris vai sudraba rubulis. Krievs lācim ko pateicās un tad viņš gājis ar.
KolekcijaAlmas Mednes folkloras vākums