AtšifrējaInga Tapiņa

Mazus bernus apsmērē ar rauga mīklu, luptu apkārt, ienes karsta pirtī uz lavas, ka var ciest un ar slotu per. Tad iznākot tādi seri ārā, viņi esot visvairāk uz muguras. kad izperot, tad lielam neesot izsitumu

231

Pret diloni - nem smuku rutku, vienu galu notaisa, ka lien pudelē, otrā ietaisa dobumu, kā var ielikt mārciņu medus. Medus izēdas otram rutka galam cauri, ietek pudelē un tas tad jādzer.

232

Korteli šnaba un mārciņu cukura, ieber lielā pudelē ieliek stiprā podā, ielej ūdeni, kā apņem, tad jātur uz karstu plīti, kad cukurs izkusis, jaatdzesē un jādzer 3 reiz dienā maza spicglāzīte.

233

Pret reimatismu.
1) Iet pirtī nosmērēties ar zaļām ziepēm un sāli, tas vietas, kur sāp, tad jasutinas uz lavas un jāperas cik ilgi var ciest, tad nonākt lejā, nomazgāties, tad tīram janoberzējas slimās vietas ar terpentīnu, tad mudīgi iet ārā un ģerbties. Drēbes tādā gadījumā vislabakas flanela vai triko.

234

2) Japeras ar paegļu slotu uz lavas, tad atveseļojas

235

Vasarā japeldējās straujā upes ūdenī.

236

Ja kakls sāp, jaaptin kreisās kājas zeķe apkārt.

237

Ja krusti sāpēja, tad cirta āderes - lika ragus.

238

Pret dzirksti - apsien sarkanu dziju ap roku trej deviņiem mazgiem viens sien otrs prasa: ko tu tur sien, džerksti sienu, sien, sien, kamer izsien. Tad katru dienu viens mazgis jaataisa. Tad droši vien pēc trejdeviņām dienām dzerkste būs aizgājusi.

239

2) Iebaž roku durvu starpā, otrs ver ciet, trešs prasa, ko tu tur ver, džerksti veru; ver, ver kamer saver, tā prasa deviņas reizes.

240

Ja suņa naglas, tad jāed ar suni no vienas bļodas. Uz beigām esot jalaiž sunim vienam pašam bļoda izēst.

KolekcijaAlmas Mednes folkloras vākums