Labots2022-08-13 19:09:32
Atšifrējumslai atlaižot, šis labi atlīdzināšot. Šie palaiž ar, bet vīrelis! tikko ticis vaļā - spudūkš iekšā tādā kā caurumā. Nu līdīs dēls arī pakaļ bet no tā ne domāt. Caurums bijis tik mazs kā plecīgais dēls tur neticis iekšā. Šis nu pārstaigā visu laukumiņu un atrod tādu lielu akmeni. Kopīgiem spēkiem to no ejas novēluši un tad nu dēls laidīsies ar iekšā ar tādu norunu ka ja viņš no vīreļa kautko izspiedīs tiem dos pusi par abiem, bet par to šiem šis ar striķi no bedres jāizvelk. Abi stiprinieki ar mieru Nu dels laižas tik iekšā. Caurums bijis ļoti dziļš un kad dēls galā nonācis tad redzējis ka ir lielā telpā, kurai griestu nevarējis saskatīt. Pēkšņi svākusi [sākusi] birt krusa.
Dēls no krusas glābdamies ielīdis kādā krūmā un te atradis jau guļam lielu, lielu putnu ar bērniem. Putns sacījis "Tavi biedri jau sen aizgāja atpakaļ uz mežmalu un tu nu vairs ārā tikt nevari. Tāpēc es gribu tev palīdzēt. Nosargā pa šo krusas laiku manus bērnus. Par to es tevi uznesīšu virszemē. Šis nosargājis ar. Nu putns teicis lai sēstoties tik mugurā gan šis aiznesīšot. Nu tā ticis ar virszemē. Kad labi apskatījies, tad redzējis ka atrodas pie savas mājas durvīm. Nu dēlam vairs nekad nebijusi vēlēšanās iet pasaulē laimi meklēt.
KolekcijaSkujenes 2. pakāpes pamatskolas vākums