Bērna iesvētīšana par laumi
Lyviškoji tarmė
Ventspils
ŠifravoSandis Laime
Šifravimas6. II. 29.
skriet laumēs. Sieva sak vīram, “Tev jābrauc uz mež proj pēc malkas.” Tas vīrs savāds – domē: ka malk mājās diezgan un viņam jābrauc uz mež šodien tieš. Viš nebrauc vis uz mež, bet uzlien uz iztab augš un grib novērot, ko viņ daris tā vecen ar tās māts. Iznāk vecen, iekur pavārdē ugun un viņ siev iznes to jaunpiedzimušo bērn ar – meitenit. Vecen nosēdes vienpus to ugun un tā māt vienpus to ugun. Viņ svied to bērn pār no vienam rokam uz otram un sak: “skrien viegliņš, skrien viegliņš” katr reiz. Kad tā ceremonij beidzies, dzird tas vīrs, ka tā vecen sak savai meitai kā nu vajag dabut vien pirmdzimte un tas jāupurē. Nu kur lai dabu. Tiem bijs dēls Jānits. Un tā vecen sak: “upures Jānit.” Māt nu gan negrib, bet vecen sak lai tik iet Jānits par upur. Nu ta vecen pazūd un tā māt sak Jānitim, lai Jānits iet sacirst malku. Nu tas vīrs tūlīt noiet zem un iet skatīties, kas tur par jokiem notiek. Jā, no rij nāk vien liel cūk noputusies, skrien Jānitim virs. Tas tēvs sauc: “cērt ar to cirv, cērt ar to cirv cūkai.” Jānits kā cērt, cūkai pier pušu. Vecen atrodes gultē pārsist pier.
Atidaryti
Kādai mātei piedzim meitenit. Māts māt teic: "Nu viņš mums ir jāpasvētē, lai lab var skriet laumēs." Sieva sak vīram: "Tev jābrauc uz mež proj pēc malkas." Tas vīrs savāds – domē, ka malk mājās diezgan un viņam jābrauc uz mež šodien tieš. Viš nebrauc vis uz mež, bet uzlien uz istab augš un grib novērot, ko viņ daris - tā vecen ar tās māts. Iznāk vecen, iekur pavārdē ugun un viņ siev iznes to jaunpiedzimušo bērn ar – meitenit. Vecen nosēdes vienpus to ugun un tā māt vienpus to ugun. Viņ svied to bērn pār no vienam rokam uz otram un sak: "Skrien viegliņš, skrien viegliņš!" katr reiz. Kad tā ceremonij beidzies, dzird tas vīrs, ka tā vecen sak savai meitai, kā nu vajag dabut vien pirmdzimte un tas jāupurē. Nu kur lai dabu? Tiem bijs dēls Jānits. Un tā vecen sak: "Upures Jānit." Māt nu gan negrib, bet vecen sak, lai tik iet Jānits par upur. Nu ta vecen pazūd un tā māt sak Jānitim, lai Jānits iet sacirst malku. Nu tas vīrs tūlīt noiet zem un iet skatīties, kas tur par jokiem notiek. Jā, no rij nāk vien liel cūk noputusies, skrien Jānitim virs. Tas tēvs sauc: "Cērt ar to cirv, cērt ar to cirv cūkai!" Jānits kā cērt, cūkai pier pušu. Vecen atrodes gultē pārsist pier. Tā bijus tā cūk.

1Ventspils
(Ventspils)