Burvja nešļava (izjokošana)
Lyviškoji tarmė
Place of hearing
Tilti
Popes pagasts, Ventspils novads
ŠifravoSandis Laime
Taisytas2019-04-02 22:01:07
Šifravimasto rag iesvieds degošā krasnī, kur krāss deg pille kuršnes. Tas rags ir spārdjēs un dances pa to krāsn. Un ta vec sieviņ tad bijs beigt.
Teicejs Jānis Lapiņš.
Ventspilī.

105

100) Ja maize saburta, samaitāta, mīkstā, [vai kad siltā maizē iemetas tārpi, tad jāpaņem viena sauja sāls, jāpaceļ kāj un caur kājstarp jāiemet kurušā krasn, tad maize būs laba.]

105a

[Ja maize saburta, samaitāta, mīkstā,] vai kad siltā maizē iemetas tārpi, tad jāpaņem viena sauja sāls, jāpaceļ kāj un caur kājstarp jāiemet kurušā krasn, tad maize būs laba.
Teic. Jānis Lapiņš.

106

101) Ja govs slims, tad dod iekš kaucan (vārdi) zalkt, sviest vai krejam, ko no otr dabu, tad paliks vesel.
Ventspilī.

107

102) Man gadjes vienreiz tā redzēt. Gadjes vienreiz dzīvot kopā ar vien, kas lot ticej borem (burvjiem). Viņ bij tād mazturīg, dzīvē māt ar diviem dēliem kop. Tik tāl bij iedzīvojsēs - pie vien zirdziņ un vien goliņ. Aizgājs muižē, palikš pa kalp muižkalp mājē. Ka jaun golit - otrreiz slaucams - maz piena dod. Baribs viel nekāds nevar dot priekš pien. Tā tad bij borem vain. Pārnes no mež māj zalkt, to speltē sagruzdē un dod govij iekš. Vienmēr baides no borem, kad kāds nāk pret, višs to tur par bur. Tā tad es ka jok Pēters vienreiz nāk pa ceļ no mež un tur ieraug ceļmalē pie māj, kur agrāk ir aprakts lop, kas postā gājs, (lopu kapi) viens izbalejs govs galvs kaul. Te es
ŠifravoSandis Laime
Taisytas2019-04-04 18:49:51
Šifravimasdome, ka te iznāks labs joks - es pacēl un nes līdz mājās. Tā vakarā vēlu, kad nu vis ir pie mier - gulēt aizgājš, ta es paņem to izbalejs galvs kaul un aiznes pie viņ staļļdurem, jo tie staļdurvs bij pretī tuv. Es skates kas tur nu notiks, es varē stallē caur to dur vair skaidr redzēt. No rīt nāk māt slaukt sav gov un ieraug to izbalejš galvs kaul pie staļl durem, tā sāk šņukstēt un vaidēt par vell bor, un tā ņem miet un bakst nost no staļl dur to galvs kaul. Tad neiet vairs gov slaukt, bet iet iekš pie dēl, saukt to ār, ka laum ār pie durem. Te es luken ār no durem, paķer galvs kaul un pabāž apakš tilt. Un es apkārt stūr pa otrpus iztabā iekš, lai man neredz. Ak tav brīnum, cik tur bij vell, cik tur bij laums un cik tur bij ragans! Tas tā gāj, kād pār nedeļs. Tur dzīve viens kalps. Tam bij dēls septiņpadsmit gad vecs un tas bij nogājs pie sav brāl otres mājēs izciemoties. Un tas tovakar vēl pārnāc mājēs. Tad apvaine to nabag zēn, ka tas ir vainīgs. Ture to zēn, to māt un to tēv vis par borem. Jo tas tēv tēvs bij izslavets par bor un pa vilkat, bet vai tas tā bij, to nezinu. (Popes pagastā Tiltu māja.)
Teicejs Jānis Lapiņš
Ventspilī.

108-109

Kad es bij maz puik desmit gad vecs, tad es bij Ancs pagastē Avot mājē pa gan. Tā māj ir mežē, verst no Dundags novad nost. Vien pat māj mežē.
(T. v.)
Atidaryti
Man gadjes vienreiz tā redzēt. Gadjes vienreiz dzīvot kopā ar vien, kas ļot ticej borem (burvjiem). Viņ bij tād mazturīg, dzīvē māt ar diviem dēliem kop. Tik tāl bij iedzīvojsēs - pie vien zirdziņ un vien goliņ. Aizgājs muižē, palikš pa kalp muižkalp mājē. Ka jaun golit - otrreiz slaucams - maz piena dod. Baribs viel nekāds nevar dot priekš pien. Tā tad bij borem vain. Pārnes no mež māj zalkt, to speltē sagruzdē un dod govij iekš. Vienmēr baides no borem, kad kāds nāk pret, višs to tur par bur.
Tā tad es ka jok Pēters vienreiz nāk pa ceļ no mež un tur ieraug ceļmalē pie māj, kur agrāk ir aprakts lop, kas postā gājs (lopu kapi), viens izbalejs govs galvs kaul. Te es dome, ka te iznāks labs joks - es pacēl un nes līdz mājās. Tā vakarā vēlu, kad nu vis ir pie mier - gulēt aizgājš, ta es paņem to izbalejs galvs kaul un aiznes pie viņ staļļdurem, jo tie staļļdurvs bij pretī tuv. Es skates, kas tur nu notiks - es varē stallē caur to dur vair skaidr redzēt. No rīt nāk māt slaukt sav gov un ieraug to izbalejš galvs kaul pie staļļ durem, tā sāk šņukstēt un vaidēt par vell bor, un tā ņem miet un bakst nost no staļļ dur to galvs kaul. Tad neiet vairs gov slaukt, bet iet iekš pie dēl saukt to ār, ka laum ār pie durem. Te es luken ār no durem, paķer galvs kaul un pabāž apakš tilt. Un es apkārt stūr pa otrpus istabā iekš, lai man neredz. Ak tav brīnum, cik tur bij vell, cik tur bij laums un cik tur bij ragans!
Tas tā gāj kād pār nedeļs. Tur dzīve viens kalps. Tam bij dēls septiņpadsmit gad vecs un tas bij nogājs pie sav brāl otres mājēs izciemoties. Un tas tovakar vēl pārnāc mājēs. Tad apvaine to nabag zēn, ka tas ir vainīgs. Ture to zēn, to māt un to tēv vis par borem. Jo tas tēv tēvs bij izslavets par bor un par vilkat, bet vai tas tā bij, to nezinu.
(Popes pagastā Tiltu māja.)

1Tilti