AtšifriejaIevaKronkalne

Ka cūks slaktēj to vec cilvek skotij kād ir lies. Kurš liess gals plakans uz galvs vai pakaļš ous? Jo liess gale plakanaks uz galvs pus, pirma ziem ir dziļak; jo akal plakanāks liess gals uz pakaļš pus, ta otra ziem dziļak.

Jurģ rītā kauv mell gail un asins tecinā uz zirg sil,

71b

a gaiļ asinim mazga govem pups lai krup nezistu pienu no pupiem. (Agrak bīš liel krup, kur zīduš pien govem no pupim, tapec vajadzej kād aizsarg līdzekļs kā pasargat govs)

72

Spīganās iešana. Netāļ no Virķenmuižs atrodas "Kazins" mājs. Tās mājs saimec vienād gāj sp;iganos. Reiz vecaš Virķen kgs pasierejies pa muižs park, bīs jau tumšs, te vinč ieraug spīgan laižamies pa gaiss - (Kādu zilgan ēnu un vienād pazib uguns spirksts) Viņš zinaš ka spīgan var nošaut ar sudrab lod - tā viņš šāvs ar. Nu viņš iet uz muiž un sak staļļ puišam lai jāj uz "Kazin", ja saimec nav mājā ta viņ ir nošaut. Kā ta, saimec nav mājā un vēlāk atrod pļavā beigt.

73

Spīgans gāj sevišķ Jāņ naktī govs slaukt -

viņs vēl nolik cit ganībās
Attaiseit

Spīganās iešana
Netāļ no Virķenmuižs atrodas Kazins mājs. Tās mājs saimec vienād gāj spīganas. Reiz vecaš Virķenkungs pasierejes pa muižs park. Bīš jau tumšs, te vinč ieraug spīgan laižames pa gais (kādu zilgan ēnu un vienād pazib uguns spirksts). Viņš zinaš, ka spīgan var nošaut ar sudrab lod – tā viņš šāvs ar. Nu viņš iet uz muiž un sak staļļ puišam, lai jāj uz Kazin – ja saimec nav mājā, ta viņ ir nošaut. Kā ta – saimec nav mājā, un vēlāk atrod pļavā beigt.

1Virķēnu muiža
("Virķēnu muiža", Virķēni, Vilpulkas pagasts, Valmieras novads, LV-4241)