AtšifriejaInga Tapiņa

Spalvu bāšana u.t.t.
Spalvas noplūc no putniem ar plūkšanu. Smalkākās atstāj tapat, bet rupjākās saplucina smalki. Tad spalvas sabāž pasūtā vienkarša audekla kulē - īkratalā - spilvēna vai patalu /pēles/ lielumā. Tam uzvēl [uzvelk]virsū apvalkalu, pa lielākai daļai no rakstīta auekla pašūtu. Gultās maisi nav, bet salmus liek tieši uz dubenu un pārklā ar drābuli - palagu, pašūtu no pašausta vienkarša audekla. Salmus maina uz lielākiem svētkiem un kad sagulēti. Gultās liek auzu salmus. Kad auzu salmu nav tad liek rudzu salmus. -

458

Sveču liešana un skalu plēšana.
Sveces lej no aitu taukiem un vaska. Ielej traukā udenī, uzlej virsū izkausētus aju [aitu] taukus. Sagriež bomeles diegus - kokvilnas - sveces gaŗumā un mērcē tik ilgi kāmēr ir sveces lielumā. Pie vaskiem dara tapat. Izkausē vaskus, izsūc caur spicu rupja audekla kuli un uzlej uz ūdeni. Tad mērcē bomeles diegus tik ilgi kāmēr iznāk sveces. Kas atliek to izlieto skrodeļi. -

459

Skalus plēš no priedes koka Jaizmeklē līdzens bez zariem un labi plīstošs pagalis - drusku gaŗaks par metru. Ar ciri sacērt tik lielos gabalos, ka no viena iznāk 4 - 5 skali. Tos sašķeļ ar nazi, saliek buntā un liek uz - pie griestiem pietaisītām kārtēm lai džūst.
KolekcijaJāņa Ģirņa folkloras vākums