Dialects
Middle dialect

Marta Brikmanis 32 gadi Matīšos Brikmaņa namā Valmieras ielā No 18
Burvju vārdi.

Vipu, vapu, sūnu loža, tauku desa, gluma soma, raiba plene, skudru ēna, saules gozes pineklis

Par baroniem, muizkungiem un vagariem

Bauņu kungs, un Vilzēnu kungs spēlējis ar kārtīm uz naudu. Kad Bauņu kungam pietrūcis naudas viņi tad spēlējuši uz Bauņu kunga trim mājām. Un Bauņu kungs paspēlējis. Vēl tagad šīs mājas ir Vilzēnu pagastā

11

698

Bauņu kungs vārdā Gincelis gājis gar savu kalpu māju Un ieraudzijis mazu kalpu bērnu rotaļājoties. Kuram bijuši sārti un tukli vaigi. Kungam iešāvies prātā, kādēļ viņa bērni ir dēdējuši, bet kalpam sārteem [sārtiem] vaigiem. Kungs jautājis bērnam: "Ko tev māte dod ēst, ka tev tik sārti vaigi." Kalpa berns atbildējis: "Kad sāls un maize, tad sārti vaigi".

12.

699

Senāk kad tikusi noturēta skola Bauņu pagasta namā. Dažreiz atbraucis Vilzenu grafs ar grafieni apraudzīt skolēnus. Jo viņiem jo viņiem paticies kad bērni dzied. Skolotājs bērnus nostādijis pusriņķī. Nosēdinājis grafu ar grafieni vidū. Kad bērni sākuši dziedāt. Grafiene sacijusi uz grafu: "Puišs ar meitam laulašam".

Vietu nostāsti.
13

700

Pie Kauceņa tilta senāk kaukuši vilki skaidrās mēnes [mēness] naktīs, baros salasijušies. Un tā šis tilts dabūjis savu nosaukumu: "Kaucenis".

14

701

Senāk bijusi grava uz ceļa sarp [starp] Baldiešu un Kapenieku robežām. Tur bijuši sanesti akmeņi un koki pludu laikā priekš kājeniekiem [kājniekiem]. Veļu naktīs ļaudis redzējuši raganas velējot uz akmeņiem zīda lentas, ar sudraba vālītēm. Bet tūvāk pieejot, raganas pazudušas un lenšu vietā bijušas ēveļu skaidas.
Open

Senāk bijusi grava uz ceļa starp Baldiešu un Kapenieku robežām. Tur bijuši sanesti akmeņi un koki plūdu laikā priekš kājeniekiem. Veļu naktīs ļaudis redzējuši raganas velējot uz akmeņiem zīda lentas ar sudraba vālītēm. Bet, tuvāk pieejot, raganas pazudušas un lenšu vietā bijušas ēveļu skaidas.

Showing 1-1 of 1 item.

1Valmieras iela 18, Matīši