Ak26-Alvila-Kalniesa-dienasgramata-05-0110
Wurde dechiffriert vonDagnijaUdre
BestätigtNein
Dechiffrierung214.
Saņēmu kartiņu no prof. Endzelīna. Pateicas par manu vēstuli. Kursus rīkot augstskolas profesoriem viņš esot bezspēcīgs. Tak laikam viņš bija sapratis, ka es āzējos. - Visu dienu pūlējos ar a burta vārdiem. - Jauks.
16. VII. 36. Vakar bija piezvanījis Hermanis par ķiršiem. Šodien m. nogāja uz tirgu apklausīties par cenu, tad pēc p. 12 zvanīs uz Dubeskrogu.
Šorīt agri lija dūšīgi. Arī tagad šad tad uznāk brāzmains lietus, pāriet un pēc spīd silta un spoža saule. M. sazvanījusies ar Hermani, iesūtīšot sestdien kādus pudus, kaut arī tirgū maz maksājot. - M. nomaksājusi nodokļus (paliekas) - 25 ls. - Pabeidzu nu a burta vārdus. Būs jāsakārto. - Tilta P. atkal ievietojusi manu rakstiņu par kukaiņu dzēlieniem (N 14). Par rakstiņiem būs ko nomaksāt parādu kooperatīvam. Gribu uzmest rakstiņu par sieviešu jautājumu. Padomā ir, jāapskatās vēl materiāli. -
Šodien stiprs vējš, tik brāzmains reizēm, kā vētra. Jūrā esot bijusi 9 balles stipra vētra.
17. VII. 36. Doņītis vakar ar Ēriku bija pilsētā pirkt plīvuru u.c. Pārnāca mājā ap p. 10 tīri noskumies: runājies ar Zariņa kdzi par Ēriku, bet Z. kdze esot cieta kā klints, neesot ne mazākās cerības uz pielaišanos, ne vēl uz izlīgšanu: viņa nevarot ciest Krauzi, viņš pat riebjoties. Kas lai nu zina, kurā pusē taisnība? D. saka, ka viņš nu gan nevarētu pret mums būt tik ciets kā E. pret savējiem.
Šodien arī stiprs vējš, tomēr paviljonā labi. Vakar sāku, šodien beidzu rakstiņu par sieviešu tiesībām. Nosūtīšu "S. P." Būs jāraksta arī vēl citi raksti šādā pat garā.
215.
Bija atnākusi bij. skoln. Irbes Marija - Preise. Vīrs esot vec. kārtībnieks II. p. iec. Esot jaunsaimniecība Gulbenē. - Nebija bijusi kādus 8 g. -
18. VII. 36. Biju paviljonā. Pārrakstīju "Sievietes Pasaulei" rakstiņu par sieviešu tiesībām. Iznāca gandrīz 5 lpp. Būs jānosūta Tilta Paulai.
M. nobrauca uz staciju, domādams, atbraucam Musīti. Bijis atskrējis arī Doņītis no darba. Sagaidījuši Musīti. - Doņītis aizbrauca pie Zariņiem - izvadīt Ēriku un braukt uz laulībām pie prof. Kundziņa. Pēc tam kāzu mielasts Krauzes dzīvoklī. Esot iebraukusi no jūrmalas arī Zariņa kdze, kaut arī noraudājusies. -
Sēdējām pie loga un skatījāmies, kā aizbrauks garām kāzinieki. Redzējām 4 auto. Ērika pamāja. Atbrauca Lielauces Livija. Viņu pārceļot no 1. VII. uz Saldu. Priecīga par to - Ļaudonā nevar un nevar pierast.
19. VII. 36. Svētdiena. Laiks ļ. jauks. Sēžu zem liepas. D. atnāca no kāzām p. 3 r. Z. kdze vakar bijusi galīgi izmisusi - gribējusi tīri vai nogalināties. Tomēr jādomā, ka nesaprašanas vairs neaugs, jo nu jau viss tas noticis fakts, kas nav grozāms.
Laiks tik jauks un silts, ka ap vaigiem glaužas kā pirts siltums. Tiešām tik jauki kā bērnības laikos. Sen sen nav bijis tik jauks un patīkams.
Doņītim pakaļ atnāca Krauzes k. ar savu mazo krustdēlu Jānīti Staru. - Pret vakaru vēl biju laikā. Lasīju Zemes un mīlestības II. d. Tai liekas citāds raksturs kā 1. d.
SammlungAutobiography Collection
KollektionDiaries of Alvils Kalnietis (Klēbahs)