0929-Jelgavas-skolotaju-instituts-29-0039
РасшыфроўшчыкBella Bērziņa
ПрынятаНе
Адноўлены2022-06-21 14:52:18
РасшыфроўкаKādreiz saimnieces darbību novērojis mājas puisis. Vakarā, kad saimniece atstājusi drēbes un izlīdusi čaur žogu, puisis drēbes pajēmis. Ienesis drēbes istabā un vairs nav nesis ārā. Saimniece atgriezusies no ceļojuma un gribējusi tikt apkārt sēt bedrei, lai izlīstu caur žogu. Kā sākusi skriet apkārt, tā skrējusi vienā skriešanā. Puisis gan redzējis to, bet domājis, lai viņa izskrienās, tad vairs neies. Vēlāk saimnieks gājis saimnieces meklēt, atradis to pie žoga beigtu. Saimniece nevarējusi atpakaļ tikt, jo otrā pusē vairs nebijis drēbju un to redzējis cilvēks.

21196

Vilkacis nokož aitu, bet nekad need, to apēd vilks. Tādēļ arī vilks devis daļu sava vārda.

21197

Kā celies [cēlies] Cīruļ purs [Cīruļpurvs] un cīruļ kalns [Cīruļkalns].
Reiz sievas gājušas uz mežu ogot un kādā kalnā atradušas daudz cīruļu. Cīruļi no sievām iztraucēti pacēlušies gaisā, mazu gabaliņu palaidušies un nogrimuši lejā, kas atradusies netālu no kalna. Tādēl kalnu nosaukuši par Cīruļ kalnu, bet leju, kuŗā cīruļi nogrimuši un izcēlies purvs, par cīruļ purvu.

21198

Kā cēlies Andreja purva nosaukums.
Kādā rudens vakarā gājis ogot neliels zēns vārdā Andrejs. Bijis jau groziņu pielasījis, bet mājā nākot paslīdējuis kāja zēns nokritis un izbirušas ogas. Zēns sacis [sācis] gauži raudāt, ap viņu radies slapjums un zēns nogrimis. Tā cēlies Andreja pura [purva] nosaukums, purs [purvs] nosaukts
KolekcijaCollection of Jelgava State Teacher's Training Institute